Откритият уникален златен пръстен край нос Калиакра e изключителен артефакт за България

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова посочи, че откритият край нос Калиакра масивен златен пръстен е изключителен артефакт за България.

Доц. д-р Бони Петрунова, под чието научното ръководство се провеждат разкопките, направи изявлението си на пресконференция в Каварна за археологичните открития край нос Калиара. Тя проучва средновековната морска столица на България от 2004 година. Финансирането на разкопките през 2019-а е от Министерството на културата и Община Каварна.

Доц. д-р Петрунова коментира, че за трета година на нос Калиакра откриват уникални артефакти. „Ние самите сме феномен, защото 16 години не прекъснаха тези разкопки. Това не е нещо обичайно и нещо, което се среща във всички Общини в България“, заяви тя.

Директорът на НИМ изрази благодарност към кмета на Община Каварна Нина Ставрева, че не е прекратила традицията да се правят разкопки на нос Калиакра.  Научният ръководител посочи, че откритията им не може да бъдат наречени случайност, защото всичко е резултат от упоритостта и търпението на екипа археолози.

Тази година те са проучили 20 гроба на нос Калиакра, като единият от тях се е оказал богато погребение на неизвестен до момента аристократ – Господин Георги Палеолог, който вероятно е родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

В гроба археологическият екип е открил богати дарове, даващи знак, че младият покойник е от много висок ранг. Доц. д-р Бони Петрунова сподели, че покойникът може би е на около 10-15-годишна възраст, но тепърва предстои да се изяснят фактите.

Както Каварна Днес писа най-впечатляващият предмет от дарове е бил масивен златен пръстен. Той е от известния „Калоянов тип“, но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Изработката на пръстена е много добра и детайлна.

Лицето на покойника е било покрито с материя. Върху тялото му имало поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. Доц. д-р Бони Петрунова посочи, че този съд не е бил произведен в България, което е знак за високия ранг на покойника. Тя отбеляза, че ще бъде направено ДНК изследване на костите, за да стане ясно дали човекът е загинал от отравяне или болест, както и за допълнителни данни за начина му на живот. Покритото му лице с тъкан също е знак за благородното му потекло.

При археологическите проучвания на нос Калиакра е бил открит и втори златен пръстен. През един гроб, в южна посока, до този на Георги Палеолог археолозите са попаднали на женски скелет. Златният пръстен е бил в насипа на гроба. Пръстенът не е толкова представителен, колкото на знатния покойник, но въпреки това не е за подценяване. “Добра изработка е, очевидно че е женски“, каза доц. д-р Петрунова.

Очаква се през първите месеци на 2020-а година откритият при разкопките на нос Калиакра уникален пръстен, както и останалото намерено злато, да бъдат експонирани в Историческия музей в Каварна.