Новата книга на Светлин Трендафилов – 280 страници лирика между твърди корици

Поетът, спортист, дизайнер и художник Светлин Трендафилов от град Каварна издаде четвъртата си подред поетична книга. Тя е озаглавена „Ти ли си Тя?”

Кое е най-доброто, което те сполетя през 2018 година?

Че творих. Това е най- изтощителното, но и най- зареждащото занимание за мен. Работя от сърце и не мисля за комерсиалния успех – той идва в последствие. Може би и затова се получава.

Отчиташ една доста добра и динамична година. Кое според теб е най-голямото ти постижение през 2018?

Особено се гордея с изминалия артистичен сезон, изразяващ се в общо 48 медийни изяви в сферата на културата, сред които нова самостоятелна изложба живопис в Шабла, колективни международни прояви не само в България, но и в Турция, Хърватия, Америка и Румъния, участия в поетични и художествени конкурси с национален и регионален характер – четири първи места (София, Добрич, Каварна и Враца), 9 специални награди, две номинации (за награда ,,Фикосота” и за ,,Рицар на четката”), няколко музикални рок фестивала. За най-голямо постижение обаче смятам ентусиазма си и желанието ми за работа, които въпреки високите обороти, като че ли не отслабват, а се засилват с всеки изминал ден.

Издаде поредната си поетична книга. Разкажи повече за нея.

Четвъртата си подред поетична рожба озаглавих ,,Ти ли си Тя?”. Нейният обем е 280 страници лирика между твърди корици – поредната ми съвместна работа с моята издателка и добра приятелка Милка Юдова от издателство ,,Онгъл”, Варна. Важна част от творческия екип са Илия Точев и Йорданка Баналиева (коректура и рецензия), Симеон Гаспаров и Роксара Саид Азими (анотации), Светлозар Нейков (фотограф), румънският модел Iulia Alexandra, която избрах за лице на проекта, заради естествения си и неподправен чар, а автор и дизайнер отново съм аз. Жанровата стилистика на произведенията определям като особено разнообразна – класическо четиристишие, романтизъм, сонет, Шекспиров сонет, модернизъм, алтернативна поезия, акростихове и др., като любопитна подробност е, че освен на български език, този път ще изненадам своята публика и с цикъл произведения на английски, а също и с текстовете на авторските ми песни. Предстои ми клубно турне с премиери, което ще анонсирам през пролетта. Надявам се да сме заедно.

Кое те вдъхнови да напишеш новата си книга?

Стана от само себе си. Понякога и на мен ми е любопитно. Вече съм започнал работа по следваща книга, която също се очертава като особено интересна и не прилича на нищо, което съм издавал досега. След последните ми две издания летвата е вдигната още по-високо, затова и предизвикателството да измисля нещо различно, ме държи в кондиция и с повишен за писане интерес.

През 2018 година твои творби станаха част от библиотеката на Конгреса в САЩ. Разкажи малко повече, какви са произведенията и на какъв език?

Годишникът се нарича Алманах ,,Любослов”, издава се в Чикаго, Илинойс и се разпространява от Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Поканата получих от българския журналист Симеон Гаспаров, който много хареса произведенията ми. Това е книга, която представя най- актуалните автори на съвременната сцена и има за цел да съхрани качествената родна литература за идните поколения българи, живеещи там. За мен е особена чест да съм част от подобно културно наследство.

Кое повече те мотивира да твориш – тъгата или радостта?

И двете са неизменна част от човешката природа, а моята професия не е изключение от нея. Като артист и аз имам своите моменти на лични перипетии и възходи, също като всеки друг. Това, което правя в трудните моменти, е нещото, в което съм най- добър, а именно – изкуство. Мисля, че това ме кара да се чувствам най-пълноценен, независимо от характера на съпътстващите обстоятелства. Като цяло не творя за удоволствие. Творя от удоволствие.

Разкажи повече за дебютната ти солова арт инсталация.

Това е нещо, което отдавна исках да направя, затова намерих и нестандартен начин. Произведението се нарича ,,Гледна точка” и представлява обемен в пространството куб, който няма конкретно лице, а се обикаля от публиката и се тълкува многозначно от всички страни като скулптура. По повърхността му са изписани изречения за двустранно тълкуване, като ключовите свързващи думи са по ъглите, а на всяка от страните контекстът се изменя, в зависимост от гледната точка на възприятие. Чрез него разглеждам нюансите на човешките взаимоотношения и различните форми на себепостигане, чрез израстване. Работата може да се види на колективната юбилейна изложба ,,Код визуално” на катедра ,,Визуални изкуства, теория и методика” към ШУ ,,Епископ Константин Преславски” в ГХГ ,,Елена Карамихайлова”, Шумен.

Какво си пожелаваш и какви цели си поставяш за 2019 година?

Най-вече здраве, защото ако съм в добра кондиция, ще мога да правя обичайното за мен. За останалото ще се погрижа сам. Освен премиерата на новата ми книга, ми предстоят редица интересни неща. Непосредствено преди коледно-новогодишните празници научих, че влизам в топ 10 млади живописци на България, като финалист в национален артистичен конкурс ,,Път на младите 2018” на културен център ,,Бялата къща”, Пловдив. Избраните творци ще участваме в съвместни изложби през 2019 и 2020 година, като през 2021 година всички финалисти ще бъдем представени в една обща изложба. Надявам се също и отново да пея на голямата сцена и да се забавлявам с моята публика. С нетърпение очаквам нови творчески срещи.