Международният форум „Виа Понтика“ започва на 8 септември в Балчик

Тринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ ще се проведе от 8 до 13 септември в Балчик.

И тази година, макар и при необичайни обстоятелства, почитателите на изкуството в Белия град ще имат възможност да присъстват на театрални спектакли, концерти и изложби.

Началото на международния форум, който се организира от  Сдружението „Виа Понтика – 2010” с председател Красимир Ранков, ще бъде дадено в 17.00 часа на 8 септември в Художествената галерия с ретроспективна изложба живопис от фонда на Сдружение „Виа Понтика“. През годините чрез ателиетата по живопис фестивалът „Виа Понтика“ дава шанс на много млади автори от България и чужбина да представят своите търсения в областта на маслената живопис, акрилната техника и колажа. Настоящата изложба показва полета на част от участниците в ателиетата – някога студенти, а сега изявени художници и творци в различни области на изкуството.

Първата фестивална вечер ще продължи със спектакъл на открито. В 20.00 часа в Нимфеума в ДКИ КЦ “Двореца“  Кирил Бояджиев ще представи „Помощ, имам две деца“.

За 22.00 часа е предвидено откриването на изложбата на дигитален артист @BAMBASHKART. Тя ще бъде представена на открита сцена на плажен бар „Делано“.

Особен акцент в театралния афиш на тазгодишното издание на „Виа Понтика“ ще бъде спектакълът „КОГАТО СВЕТЪТ БИЛ ВСЕ ОЩЕ ЗЕЛЕН“ или „ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ГОТВАЧ“ от Джозеф Чейкин и Сам Шепърд на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ с режисьор доц. Веселин Ранков.

С комедията на Явор Борисов „Тъп оптимист“ ще се представи сатиричният театър „Алеко Константинов“.

Международното присъствие на „Виа Понтика“ 2020 се проектира с фотоизложбата BALKANIUM на Анджела Петровски от Сърбия и с вокалния концерт на три талантливи изпълнителки от Кипър – „От Кипър с любов“, който ще започне в 19.00 часа на 12 септември на сцена пред плажен бар „Делано“. В концерта ще се представят възпитаничките на  Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ Наташа Андреу, Васо Параскева и Ксения Параскева.

И през тази година във фестивалната програма е включен концерт на Дуо “Колаж“ – Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано). Те ще съберат  своите почитатели в храма „Св.св. Константин и Елена“.

Три прожекции на късометражно студентско кино очакват зрители в Учебния център по изкуства  в  ДКИ КЦ “Двореца“. Ще бъдат показани филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2020.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителното финансово съдействие на Община Балчик и с подкрепата на Държавния културен институт – Културен център „Двореца” – Балчик, Историческия музей – Художествената галерия – Балчик, Народното читалище „Паисий хилендарски – 1870” – Балчик, Университетски ботанически градини – СУ „Климент Охридски”, плажен бар „дДлано“ и минерална вода Pirin spring.