Международният фестивал „Виа Понтика” в Балчик ще бъде открит със спектакъл на ансамбъл „Тракия“

В 18.00 часа днес в Балчик ще бъде дадено началото на дванадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Форумът ще бъде официално открит от председателя на Сдружение „Виа Понтика 2010” Красимир Ранков и Николай Ангелов – кмет на Община Балчик. В първата фестивална вечер на сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат изпълнителите от фолклорен ансамбъл „Тракия” с главен художествен ръководител проф. д-р Даниела Дженева. Диригент на хора е Цонка Димитрова, диригент на оркестъра – Николай Паскалев, хореограф – Катя Личева и главен балетмайстор – Георги Карабахчиев.

Афишът на фестивалния 11 септември предвижда две събития – изложба живопис в Художествената галерия с начален час 17.00 и театралния спектакъл за малки и големи „Кръговрат” на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, който ще започне в 18.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски”.

В изложбата ще бъдат представени творби на студенти от Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет за изкуствата в Белград, Факултет за приложни изкуства – Белград, и Нишки университет, Факултет за изкуства – Ниш.

Първият театрален спектакъл в програмата на „Виа Понтика” 2019 – „Кръговрат”, е с автор проф. Жени Пашова и режисьор гл. ас. д-р Михаела Тюлева. На сцената ще излязат Александър Йорданов, Даниел Добрев, Денис Симеонов, Елин Стоянова, Иван Трайков, Ивелин Николов, Марияна Петрова, Стайко Стайков, Венцеслав Димитров, Ива Кирова, Йоана Седларска, Йордан Тинков, Павел Громков, Русита Боева, Соня Тодорова, София Трейман, Ралица Петрова,Балена Ланджева,Василена Колева.

Входът за всички събития в рамките на Международния форум на младите в изкуството „Виа Понтика”, който продължава до 18 септември, е свободен.