Лектория, посветена на Будителите и на 138 години от рождението на Йордан Йовков се състоя в Каварна

В рамките на Националната седмица на четенето библиотечен специалист от НЧ „Съгласие-1890” – гр. Каварна изнесе лектория пред пенсионери. Домакин на събитието беше Община Каварна.

Ежеседмичната среща на кафе на дамите от пенсионерски клуб „Георги Сотиров” се проведе в с любезното съдействие на Общината като домакин и бе разнообразена от лектория, посветена на будителите, както и на 138 г. от рождението на Певеца на Добруджа – Йордан Йовков.

Само след броени дни ще отбележим и двата празника – 1 ноември и 9 ноември, което бе и поводът на въпросната сбирка. Лекторът припомни на присъстващите кои са народните будители, какъв е техният принос за формиране на духовната и културната ни идентичност и какво са ни завещали като ценности и морал. След което прочете свое стихотворение, възпяващо именно тези дейци на знанието, учението и мъдростта.

И понеже един от големите будители на Добруджанския край е Йовков, библиотекарят се спря на биографията му, на интересни моменти от жизнения му път, премина през творчеството му, в което като цяло преобладават хуманизмът и родолюбието и завърши с любовните трепети на писателя.

Дамите слушаха с интерес и внимание и взеха дейно участие в лекторията. Особено ги впечатли любовният живот на добруджанския творец, отношенията му с големите наши поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе, както и животът му с неговата съпруга Деспина и дъщеря му Елка. С помощта на лектора всички стигнаха до извода, че Йовков е преди всичко естет, ценител на красивото, и красотата във всичките й форми и проявления присъства в голяма част от произведенията му.

Ръководството на НЧ „Съгласие- 1890” и библиотечният екип изказват благодарност на Общината затова, че съдейства за осъществяване на това културно мероприятие. Благодарности и към пенсионерския клуб за хубавата идея и за поканата съвместно да се отбележат тези толкова важни дати от нашата история.