Късометражно кино и спектакъл за деца на фестивала „Виа Понтика“ в Балчик днес

Един атрактивен афиш предлага за 12 септември Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, който събира творци от три държави в Балчик до 18 септември. В 11.00 часа в Каменна зала в Двореца ще започне спектакълът за деца „Тигърчето Спас”, по идея на Рада Москова, на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Постановката е дело на проф. Жени Пашова, а режисурата – на д-р Михаела Тюлева. Автори на сценографията са Ивелин Николов и Йордан Тинков. Участват: Ивелин Николов, Йордан Тинков, Балена Ланджева, Стайко Стайков, Мариана Петрова – ІІІ курс „Актьорство за куклен театър“ от класа на проф. Жени Пашова.

Час по-късно – в 12.00, в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъде представена интерактивната мултимедийна инсталация „Видения” на възпитаници на Националната художествена академия – София. Автори на проекта с ръководител гл. ас.д-р Розина Макавеева – катедра „Сценография“, са Розина Макавеева, Невена Георгиева и Александра Кочоска. В интерактивната инсталация се осъществява връзка между физическата реалност и света на виденията и илюзиите. Въображението на зрителя бива въвлечено като активен участник в създаването на тези видения. Преплитат се звук, светлина, прожекция и материя, които образуват един своеобразен имагинерен пейзаж.

Фестивалният 12 септември ще приключи с прожекция на късометражно кино в Каменна зала с начален час 20.00. Филмите са от четиринадесетото издание на CILECT PRIZE 2019. В компилацията THE CILECT PRIZE 2019 са включени общо 288 филма – 125 игрални, 100 документални и 63 анимационни филма. Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с един филм в категориите игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата – пълноправни членове на СИЛЕКТ. THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. по предложение на вицепрезидента на организацията проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) – София.

Петъчният 13 септември е със специален акцент във фестивалната програма – гостуващият спектакъл за малки и големи на Театър „Трио” – Бургас. Спектакълът „Оттук оттам”, с автор и режисьор Христина Арсенова, е изграден от 11 музикални етюда, които рисуват пъстротата на света в картини, характерни за отделни националности. Двама актьори с 50 кукли за 40 минути влизат от образ в образ на

всеки три минути и показват цялата красота и многообразие на кукленото изкуство, използвайки всички познати системи кукли.

Музиката ще Ви очарова, куклите ще Ви омагьосат – споделят актьорите Александра Енева и Ивайло Енев, които ще излязат в 18.00 часа на сцената на Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Белия град.

За 20:00 ч. в Каменна зала в ДКИ КЦ “Двореца“ е предвидена втората прожекция на филми от четиринадесетото издание на CILECT PRIZE 2019.