Изложба „Пътища на лятото“ в ХГ“Христо Градечлиев“

На 14 август от 18:30 часа в ХГ“Христо Градечлиев“ ще бъде представена изложбата „Пътища на лятото“- автори Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова.

Ан дьо Колбер-Христофоров е известна френска художничка, която ни представя света с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция през 1936 г. и е потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.

Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Носителка е на много международни награди, между които златен медал от Международния салон в Рим през 1989 г.; 1990 – награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 – Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 – Сребърен медал – Международно дружество, Париж; 1995 – Почетен медал,Дружество за подпомагане на изкуствата и други. Ан дьо Колбер-Христофоров има многобройни участия в Салон на Независимите, Салон на Френските артисти, Салон на малкия формат, Салон на жените художнички.

Ан Христофоров признава, че за нея най-важно е да бъде свободна, за да може да рисува това, което вълнува душата й. „Да съзреш Земята, да пренесеш цветовете и тамяна от един друг свят, да вкусиш дъха на времето – то е все едно да чуваш безкрайните песни и крясъците на звездите, надбягващи се в небосвода на Вселената…” – споделя френската художничка. Тя е майка на 4 деца и баба на 12 внука.

Омъжена е за българина проф.Боян Христофоров – един от известните специалисти по вътрешни болести и гастроентерология във Франция.

Елена Панайотова е родена в София през 1964 г., в семейството на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. През 1989 г. завършва Художествена академия, специалност „Живопис“ в класа на проф. Д. Добрев. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Работи в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията.

„…Елена Панайотова е сръчна, находчива, експериментатор. Желанието й да твори явно е толкова завладяващо, че й е тясно в един коловоз. Тя винаги търси разнообразие, граничещо с хаотичност, но и педантично се вглежда в детайла. Работите й са подчинени на заобикалящата ни вещественост, сякаш сама за себе си, но заедно с това крият добре обмислени послания. В тях трепти жива емоция; трудно бихме ги подминали с безразличие….“ пише за Елена Панайотова изкуствоведката Светла Петкова.

„Винаги са ме привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха. Разбира се, картографията се появява по практически причини – търговия, пътуване, икономика, опознаване или завземане на нови територии. Но сега в нашето дигитално време на Google maps и сателитите, които виждат всичко, ми изглежда невероятно с каква акуратност линиите на старите карти следват брегове, реки, планини и местоположение на селища. От моята гледна точка това са и първи абстрактни изображения, пренасящи реалността в съвсем нереално измерение. За мен от години е удоволствие да интерпретирам стари карти, работейки с туш и мастила на хартия, да пътувам мислено из непознати земи и да следвам пътищата, преминати от древните картографи и изследователи”, споделя авторката.