DJ Rado: Сватбите в Каварна – все по-модерни и щури

Радостин Пенев, по-известен като DJ Rado е на 32 години от град Каварна. От 15 години работи като DJ в едни от най-известните заведения в крайморския град. Успоредно с това е водещ на фирмени партита, сватби и аниматор на детски рождени дни.

Занимаваш се с DJ–ство от 18-годишен. Как реши да се занимаваш с точно с това? Кой те насочи към пътя на музиката?

Занимаваm се от 17-годишен с музика. Още като дете обичах много техниката – да разглобявам, да видя как точно работи, а след това в тийнейджърските ми години обичах да се веселия с приятели и да им пускам музика. Техника плюс музика е равно на DJ RADO.

Какви качества трябва да притежава един DJ?

Преди всичко трябва да има усет, да може да усети своята публика, да бъде енергичен, с чувство за хумор и свръх комуникативен. Добрият DJ за мен трябва да може да комуникира със своята публика, независимо дали е с поглед,  жест  или думи. И не на последно място трябва винаги да бъде усмихнат.

 Къде беше първото ти участие? Разкажи ми за него.

Първото ми участие беше в култовата дискотека “Пирамида” в Каварна. Трябваше да заместят тогавашния резидент DJ. Казах си “това е моят момент”. Щях да умра от притеснение и страх да не спра музиката или да объркам нещо и да проваля вечерта на стотиците хора, които бяха решили да се забавляват.

Каква емоция изпита и какви мисли преминаха през главата ти първия път, когато застана зад пулта?

Не помня точно какви мисли минаха през главата ми първия път, когато застанах зад пулта, но това място винаги ме е привличало. Когато излизахме с приятели на дискотека те се отдаваха на танци и на забавления, а мен някак си все ме привличаше пулта като магнит и все досаждах на батковците DJ-и.

Какво е за теб музиката?

Музиката за мен е живот. Както е казал Виктор Юго „Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано“. Музиката за мен е начин на живот, също така и начин да общувам с хората.

Кои са любимите ти DJ-и, с които би желал да пускаш заедно?

Пускал съм с доста известни DJ-и,  но мечтата ми е да застана до Carl Cox. Carl Cox – това за мен е DJ-ят, който е покорил и най високите върхове в тази индустрията. Това е човекът, който със своя магнетизъм, устрем  и професионализъм създава най-съвършените партита на света и радва милионите си почитатели.

Пускал си в почти всички заведения в Каварна, как би определил публиката в крайморския град?

Дали заради локацията и това, че сме на морето, мисля че Каварна си е парти град. Местните жители и прииждащите туристи успяват да дадат живот на нощна Каварна.

Как реши да станеш сватбен DJ, какво те насочи в тази посока?

Реших да се занимавам със сватби, защото това е най-незабравимият ден в живота на младото семейство. Това е денят, в който се създава семейството. Това е ден на голямо тържество, такова, каквото се случва един път в живота, а щастието, което донася е за цял живот! А няма по-голямо щастие за мен да бъда част от това събитие.  С времето някак си магията ме грабна.

Какви песни си поръчват младоженците в последните години?

Като цяло младоженците искат и харесват модерна музика, все по-елегантна и понякога щура. Музика, на която всички се забавляват.

Кой стил музика е за предпочитане при сватбите в Каварна?

Щом са избрали мен като DJ на тяхното сватбено тържество това значи, че искат най-доброто. Шегувам се, разбира се, както и в Каварна, така и на други места, с уточнение в предварителните ни разговори, определяме музиката и стила на сватбата с младоженците. Тенденцията е комерсиалната музика, латино, денс, българска музика и все по малко поп фолк.

Разбрахме, че се занимаваш и с детски партита, разкажи малко повече за това.

Да, от 3 години работим съвместно с Арт Студио „Нарния”, като организираме детски партита и рождени дни. И тук искам да отворя скоба и да благодаря на Нина Ставрева, кмета на Каварна, че се довери на нас за организацията в Деня на детето – 1 юни. Организирахме един страхотен и незабравим ден на малчуганите в Каварна.

На сватби или на детски партита ти харесва повече да пускаш?

Двете събития ме зареждат по коренно различен начин. Дори съм имал случай в един ден да имам и двете.  Тук везната е равна.

Разкажи ни някоя забавна история, свързана с работата ти.

Те повечето мои истории не са много за разказване, но  доста често ми се случва до дойде някой и да си поръча песен без да знае името или изпълнителя й. В най-лошия случай – да не знае и двете.  Предимно е гледал клипа и започва да ми разказва сюжета, за да мога да се сетя, коя е песента.  А ако не е гледал клипа повтаря ми думата, която е запомнил от текста. И така докато я открием.

Как би определил DJ-ството в България към момента?

Мисля, че Dj-ството в България е на много добро ниво. Пазарът е много наситен и има за всекиго по нещо.

Какъв е мечтанията ти музикален проект?

Като за начало мечтая да сформирам DJ екип. Тук отварям една голяма скоба, че местни момчета и момичета, желаещи да упражняват тази страхотна професия могат да ме потърсят. През времето Каварна се е доказала с добри DJ- и. Проектът, който сме си заложили с моите партньори е за по-голямо разрастване във спектъра на сватбената дейност. Искаме нашите клиенти да изживеят своята сватбена приказка благодарение на нас.

Кой е най-големият хит в момента?

За жалост вече няма хитове от години. Доста от песните са  така наречените еднодневни. Върви няколко месеца в интернет, по радиа,  клубове и телевизии и след това е забравена. За съжаление вече я няма „old school” музиката.

Какво ще пожелаеш на читателите на Каварна Днес?

На всички читатели на Каварна Днес искам да пожелая първо здраве и късмет, повече креативност и продуктивност .  Призовавам младите да не си тръгват от това райско място. Каварна е един страхотен и перспективен град, просто повярвайте в себе си.