Хванати са 38 мигранти, сред които и бебе, близо до Шабла

Хората са откарани на пристанището в Каварна
„38 души – 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, едно от които – бебе, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на “Гранична полиция” при сложна операция в Черно море в четвъртък сутринта. Мигрантите се представили за сирийци и афганистанци.

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна  по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда. Там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради силното вълнение и невъзможността за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“ в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс“,  съобщават от Нова телевизия.

Източник: nova.bg