Старите магазии – част от историята на Каварна, която ще остане за идните поколения

Под нос Чиракман, до старото пристанище на Каварна се издигат сгради, изградени от солидни дялани каменни блокове.  Това са старите магазии. Построени  са през 1800 година и са представлявали складове, които да обслужват пристанището.

Всяка една от тези магазии е имала своето икономическо значение . Те са били разделени спрямо продуктите, които са се съхранявали в тях. В най-дясната, до Чиракман са слагали по-интересните доставки като екзотични плодове, фурми и други. Средната е била склад за зърно, в последствие тя бе предоставена на Исторически музей  – Каварна като фондохранилище за съхраняване на материалите от подводните археологично проучвания. В най-лявата се е помещавала  старата рибна борса. Била е разделена на няколко секции, в предния склад се е продавала сушена и осолена риба, а в задната част е имало корита, в които рибата се е сушала или е стояла в сол, за да бъде продадена в предната част.

През  годините магазиите са запазени и възстановени от частните и частни инвеститори във вида, в който са били тогава.

Такива запазени стари магазии могат да бъдат видени в много малко градове. Местните споделят, че тези исторически обекти правят Каварна туристическа дестинация, сравнима дори с Венеция.

Това е част от историята на крайморския град, която може да се покаже и да остане за бъдещето.