Жители на село Българево: Върнете ни Болата

Основното искане на протестиращите е свободен достъп до плаж Болата

Жители на каварненското село Българево днес се събраха в района на с. Раковски, където се състоя протест. Основното им недоволство е ограничения достъп до плаж Болата и налагани санкции от компетентните органи на шофьори, паркирали в района на залива, който е част от резерват „Калиакра“. Желанието на протестиращите е държавата да реагира, за да бъде плажът изваден от природния резерват и включен в защитената местност „Степите“. По този начин Болата ще запази вида си и няма да има пречка законно да се използва за плажуване.

Събралите се протестиращи бяха категорични, че селото няма бъдеще без свободен достъп до красивия плаж Болата.  Най-близкото за паркиране място до залива е с. Българево, което е на около 5 км.

„Най-важното е свободен достъп до Болата. Българево има единствено и само Болата. Селото остана без туристи. Ресторантьори, хотелиери, зеленчукопроизводители, рибари – всичко е навързано. Хората няма къде да си продадат стоката, ако нямаме туристи“, каза Маргарита Карагюлиева.

Рибари също изразиха недоволство, тъй като не могат да упражняват хобито си край нос Калиакра и околностите. По думите на рибаря Анастас Ангелов от около 50 години хора от бранша ползват плаж Болата за пускане на лодки за риболов. Те не могат да практикуват спокойно хобито си, което е основен или допълнителен доход, защото може да бъдат санкционирани.

„Единственото място, удобно за пускане на лодка, е Болата. Не замърсяваме, почистваме след себе си, не правим нищо, с което да разрушаваме природата. Акт от 1 000 лева на човек е безпрецедентен според мен. Защо точно в ситуация на коронавирус и на къс туристически сезон да изпадаме в такава ситуация? Нека община и държава да намерят адекватно решение“, заяви Ангел Табаков.

Протестът продължи към съседното каварненско село Хаджи Димитър, където присъстващите за кратко спряха движението.