Здравното министерство иска забрана на пушенето в пристройки на заведения

Предложените законови промени засягат и наргилетата

Край на пушенето в пристройки на заведения. Здравното министерство публикува за обществено обсъждане законови промени, с които ще бъде въведена тотална забрана за пушене на закрито.

Законовите промени ще доведат до пълна забрана за пушенето в пристройките на заведенията. Те често са оградени с найлонови стени и покриви, затова вече ще се смятат за затворено обществено помещение. Забраната важи и за пушенето на наргиле.

Главният експерт в Министерство на здравеопазнаването, Снежана Поповска, коментира, че досега пристройките успешно са заобикаляли забраната за тютюнопушенето.

„Очаквам загубите да са 20% или дори повече”, заяви Анна Петрова, управител на заведение. Според д-р София Ангелова, пулмолог, вредата от наргилето е същата като тази от цигарите. „Ако стоиш в наргиле бар и пушиш в продължение на 80 или 120 минути, ти поемаш толкова дим, колкото е равен на дима от 100 изпушени цигари“, заяви д-р- Ангелова.

Контролът ще се осъществява не само от здравните инспекции, но и от инспекцията по труда, контролните органи на областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и лица, определени от кметовете на общините.

Санкциите за собствениците на затворени помещения, в които се пуши ще бъдат от 300 до 5 000 лева.

Обсъждането на промените ще продължи месец. На есен ще стане ясно дали те ще бъдат факт.

Източник: Нова