Започнаха археологическите разкопки на нос Чиракман

Разкопките на нос Калиакра приключиха успешно и стартираха тези на нос Чиракман. Това каза днес пред журналисти директорът на Исторически музей – Каварна Пенко Георгиев.

За трета поредна година на емблематичния за крайморския град нос Чиракман се провеждат археологически проучвания. Тази година ще се копаят верижните сгради в страни от базиликата, проучването на които е започнало още през изминалата.

„Надявам се вече да довършим тяхното проучване, тъй като те са късно средновековни и да започнем да проучваме по-ранните слоеве – елинизъм, които са наситени с по-интересни находки, заяви Пенко Георгиев. Той допълни, че историята на елинистичната колония Бизоне трябва да бъде показана.

Общи 50 хил. лв. са отделени за разкопки тази година, като в тези средства са включени експедициите „Калиакра” и „Чиракман”. Всяка от тях идва и със собствено финансиране. Организацията за провеждане на разкопките е създадена с финансовата подкрепа на община Каварна и собствено финансиране от НАИМ.

Част от емблематичните артефакти от миналогодишните разкопки, като особено интересният пръстен убиец, са експонирани в централната експозиция на Исторически музей Каварна,а следващия месец  предстои да пристигне и нефритената апликация. От музея планират  да представят  изложба с фотографии на най-горещото откритие на този сезон –  гърнето със златни и сребърни монети и украшения, за да могат жителите и гостите на крайморския град  в най-бърз срок да се запознаят с откритието.