За първи път показват в изложба част от съкровището, открито в крепостта Калиакра

За първи път ще бъде показана част от стотиците златни и сребърни монети, както и накити от средновековното съкровище от крепостта Калиакра, открито през това лято от екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Ценните експонати са реставрирани и консервирани и ще бъдат представени в рамките на тематичната изложба „Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г.”, с която по символичен начин ще бъде закрита археологическата година в НИМ.

Изложбата ще бъде открита на 13 декември от 11 часа в НИМ.

В богато аранжираните витрини ще бъдат изложени най-значимите от над 400-те движими културни ценности, открити през годината. Върху специално изработени постери ще бъдат илюстрирани детайли от археологическите обекти.

Археологическата 2018 година на Националния исторически музей бе изключително богата благодарение най-вече на усилията на научните ръководители доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Павлина Девлова.

През 2018 г. музейните археолози от НИМ проведоха 21 теренни изследвания – 17 археологически разкопки, две теренни обхождания, две геофизични проучвания и едно теренно наблюдение.

Проучванията са осъществени със средства на Националния исторически музей, на Министерството на културата, на частни спомоществователи и на местните общини. За мащаба на теренната работа, освен броят на експедициите, говори и фактът, че проучванията бяха осъществени на територията на цялата страна: по Черноморското крайбрежие, в Родопите, в Централна Северна и Северозападна България, в Плана планина, Витоша, Карловската котловина, Тракийската низина, София.