Връщат част от мерките срещу коронавируса

Това съобщиха на брифинг в Министерство на здравеопазването

Връщат се част от мерките за борба с коронавируса в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  на брифинг в Министерство на здравеопазването.

С нова заповед, която ще бъде в сила от 00.00 часа, се забранява публиката на всички колективни и спортни мероприятия. Забраняват се посещенията в нощни заведения за развлечения на закрито. На открито се допуска заетост от 50% от общия капацитет на заведенията.

Третата забрана е свързана с провеждането на масови мероприятия – балове, сватби, кръщенете, с повече от 30 човека. Последните промени в заповедта касаят задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции.

„Знаете, че отпаднаха много мерки. Това се случи заради желанието ни да върнем гражданите към нормален начин на живот. Трябва да свикнем с коронавируса. Гласувахме доверие както на българските граждани, така и към институциите, които провеждат мероприятия. За съжаление анализът, който направихме, показва, че минаваме границата от 200 души. През следващите дни очакваме да не паднат бройки. Може да има тенденция на увеличение. На тази база предложихме да възтановим част от мерките“, каза още Ананиев.

Новите мерките ще действат до второ нареждане, обяви още здравният министър. Той каза, че извънредната епидемиологична обстановка ще бъде удължена до края на месеца.

„Това не означава, че и този срок е краен. Наблюдаваме непрекъснато процеса. Взимайки тези мерките днес ,ще очакваме конкретни резултати най-малко след седмица. На базата на анализа сметнахме, че тези мерки са достатъчни, за да спрем това, което се случва. Има ли рязък скок, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. На този етап няма условие за такива“, каза Ананиев.