Три армии от Втората световна война оживяха в Нощта на музеите в Каварна

По случай Международния ден на музеите – 18 май, възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция” представиха в Историческия музей в Каварна част от историята на Втората
световна война.
Реконструктори от сдружението показаха пред публика в музея „Каварна и морето“ въоръжение, униформи и снаряжение на Българската армия, Червена армия и армията Вермахта от периода 1941-1944 година.
„Поводът, по който днес сме тук, е да запознаем любопитната част от обществеността на Каварна с част от историята на Втората световна война“, сподели пред в-к „Факел“ председателят на сдружението д-р Добрин Добрев. Казвам част, защото тази война е най-големият въоръжен конфликт в историята на човечеството и няма организация, музей или група от хора, които могат да представят пълно Втората световна война, уточни д-р Добрев. Той посочи, че възстановчиците са си поставили за цел да покажат униформи – оригинални и пълни копия, автентично снаряжение и оръжие – хладно и огнестрелно – стрелково и автоматично, използвано в годините на най-големия военен конфликт в световната история. Председателят на сдружението обясни, че за генералите и големите битки е говорено много и искат да покажат войната от гледната точка на войника и младшия команден състав под пагон.
„Идеята на нашето сдружение не е да популяризираме войната, а напротив – да покажем колко страшна е била тя и искаме никога повече да не се случва“, заявиха от  Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк”.

След демонстрациите възстановчиците дадоха възможност на деца и възрастни да се докоснат до известни марки пистолети, пушки, автомати, картечници, да се снимат с тях.