Топлата вода и медузите гонят рибата в Каварна

SONY DSC

Топлата вода и медузата изгониха рибата от мрежите и въдиците на рибарите, пише в-к „Факел“.

На каварненския далян рибата се появява само сутрин рано, основно сафрид, като количествата, които се вадят, са от 100 до 130 кг. Цената за кило от вкусната риба е 5 лева. В мрежите се лови и малко хамсия.

„Няма риба, въобще намаля рибата”, казва собственикът на даляна Мустафа Шефкет. „Септември месец е най- хубаво.
След 12-13 септември температурата на водата спада. Най-добре за риболова е водата да е 22-23 градуса, тогава се появява много риба. Ако водата е по-студена, на даляна излиза и карагьоз”, добавя рибарят.

През септември, октомври на морското съоръжение рибата, която се лови, е сафрид, чернокоп, зарган, понякога и паламуд влиза.

Край Каварна морските съоръжения за ловене на риба са пет. Това между града и Дълбока е с дължина 14,50 м на 120 м, дълбочината е 10 м, оградата е от 350 – 400 м. Следващите два са на Дълбока и Зеленка. Два даляна има и между Каварна и Топола.

Въдичарите на буната пред Чиракмана споделиха, че хвърлят за сафрид и попчета. На чепаретата за сафрид от 10 кукички се хваща по една, две рибки. Само сутрин рано на въдица се появява и илария. Сравнително по-голямо количество – по 3- 4 килограма сафрид на човек, вадят въдичарите от малки лодки. Рибата я откриват пред Калиакра и пред миденото поле. Там са се появили и единични бройки циганка – дребен паламуд.

Освен местните въдичари на лодка, през почивните дни идват рибари от Добрич, Шумен и Силистра. Те влизат от залива Болата, за да пробват своя късмет. Обикновено ловуват на север от Калиакра, като уловеното количеството е 10-15 килограма на човек.