Честит празник, дами! Помнете, че сте прекрасни!

Честит празник, дами! Без значение дали сте момичета, вече сте дами, майки или горди баби, помнете – прекрасни сте!

Всички вие сте като цветята – красиви и нежни.

8 март е Международният празник на жената – ден за признание на икономическите, политическите и обществените постижения на нежния пол.

Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

За първи път Денят на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се чества след 9 септември 1944 г.

Осми март се празнува в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия,Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам. По традиция мъжете подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, колежки.