Тайни клиенти от НАП затвориха магазин в Каварна и ресторант в Тюленово

Три обекта ще бъдат затворени за срок до 30 дни, съобщават от НАП.

В тях са извършени проверки по метода „таен клиент“, при които на данъчните не са издадени касови бележки за закупените стоки и услуги. Обектите са за промишлени стоки в Каварна, крайморски ресторант в с. Тюленово и китайски ресторант във Варна.

От началото на месец юли екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“ започнаха масирани проверки на обекти по Северното Черноморие. Предмет на контрол са  отчитането на действителните приходи чрез издаване на фискален бон от въведените фискални устройства. Нарушенията се установяват от фискалните агенти  чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обекта. Установените при проверките обороти от продажби  се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства. При наличие на сериозни отклонения ще се възлагат и ревизионни производства. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество.

Засиленият целогодишен контрол през последните години, постоянните срещи и партньорските отношения с работещите в туристическия бранш и съвместната работа с местната власт, доведе до значително увеличение на търговците по Северното Черноморие, спазващи доброволно данъчните и осигурителни закони, отчитат от НАП Варна.

През първата седмица на юли варненските инспектори, подкрепени от колеги от вътрешността на страната, са проверили 175 търговски обекта по Северното Черноморие. В тринадесет от проверените обекта е установена разлика в касовата наличност, за което на търговците са съставени актове за административно нарушение.

Снимка: btvnovinite.bg