Татяна Буруджиева: Ако искаме да преборим корупцията, трябва да променим законите

Aко искаме да преборим корупцията, то това не става като бъде сменен един, или друг управляващ. Това става с промяна на законите.“ Това каза по БНТ политологът доц. Татяна Буруджиева. Тя обясни, че за да бъде доказана днес корупцията в съда минава твърде дълго време, заради естеството на приетите ни закони. Тя заяви, че в много от развитите страни, действат нормативи, по които тя много по-бързо се доказва.

Буруджиева беше категорична, че планът за промяна трябва да бъде разписан между политиците и тези, които я искат днес от площадите. „Още по-голям проблем е и, че олигарси могат да си купят дори партии в парламента“, добави политологът. По повод протеста, тя обясни, че в по-голямата си част той е съставен от усмихнати млади хора, а някой от тях са учили в чужбина и имат наблюдения за западната култура и управление. „Това е поколението на социалните мрежи. Политиците трябва да се научат да говорят с него. Те са бъдещето, което ще управлява и определя политиката“, каза Буруджиева и подчерта, че за първи път имаме граждански протест, който не може да бъде овладян от партиите.

По думите й, подобен опит ще доведе до елиминирането на партиите от протеста. Буруджиева изрази възмущение от последния пост във Фейсбук на организаторите му, че всеки престъпник може да бъде задържан от граждани. Това, по думите й се доближава до съдържание на народния съд. „Не всички средства са оправдани. Това са абсурдни неща“, заключи тя.