Талантливите танцьори от ансамбъл „Бизоне“ представиха българския фолклор на „Голямото хоро“ в Брюксел

Снимка: Стела Йорданова

„Всеки българин трябва да може да успява в България.Все повече българи се завръщат у нас, това трябва да е целта на всички ни“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 28 април 2019 г. на централния площад в Брюксел.

За трета поредна година тя поведе „Голямото хоро“ в белгийската столица, започнато преди 7 години от Кристалина Георгиева, заедно с българи от 11 града в Европа.

„Избрахме да продължим седемгодишната традиция с Голямото хоро именно на Великден, защото нашите празници са моментите, в които най-често мислим за бъдещето на България. Страната ни има нужда от таланта и енергията на всеки българин, независимо в коя точка на Европа и света се намира. Затова се радвам, че днес на хорото се хванахме за ръце сънародници от цяла Европа – Брюксел, Антверпен, Лиеж, Гент, Кьолн, Маастрихт, Люксембург и други. Благодаря специално на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, ансамбъл „Бизоне“ от Каварна, българския състав „На Хорото в Брюксел“ и ансамбъл „Здравец“ от Гент, които допринесоха сърцето на Европа днес да бие с български пулс“, допълни Ева Майдел.

И тази година организаторите продължиха съпътстващатахорото традиция – обличането на символа на Брюксел – Манекен пис, в българска носия. Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Балкан Трафик (Balkan Trafik).

„През изминалите години работих за представяне на най-доброто лице на Българияс инициативи като Голямото хоро и Моята мечта за България. Ще продължа да го правя, защото България постигна много в Европа и показа, че българите имат дух, култура и традиции, които ще ни позволят не само да се съхраним като нация, но и да постигнем стратегическите си приоритети в Европа!“ добави българският евродепутат.