С вода от Сребърната чешма се е произвеждала” Каварненска мастика” в Цариград

Навремето се е смятало, че когато построиш чешма  – ти правиш най-голямото добро.

В Каварна има над 14 стари чешми по долината, стигайки до морето. През времето са били полагани усилия да бъдат възстановени, после са били разрушавани, но след време пак  били възстановявани.  В момента някой от старите чешми в крайморския град вече ги няма, а тези, които ги има текат с много силен и постоянен интензитет.

Някога се е смятало, че построяването на чешма носи здраве, късмет, благоденствие  и дори премахвало родови проклятия, тъй като течащата вода отмива негативната енергия. Хората са вярвали, че благословията на тези, които пиели от чешмата, донасяла добра „карма” на човека, който я е построил.

Каварненската долина е богата на извори, тъй като чешмите и до днес текат със сериозен дебит, който не е намалявал нито през най-големите суши, нито се е увеличавал при най-големите дъждове. Това говори, че тук има голям карстов слой вода. За съжаление пиенето от тези чешми не е препоръчително, понеже много от канализационните шахти  в града са заустени, водите попиват във слоевете и повлияват на чистите водоизточници.

Най-интересната чешма в града е „Сребърната”. Тя се намира в района на някогашния Каварненски къмпинг. Носи това си наименование, заради сребърния чучур, от който някога е течала водата. На самата чешма е имало надпис на арабски език, който гласял „Който пие от тази чешма ще стане красив като цветята на Алаха”. Смята се, че това е било нещо като пожелание или заклинание и е било поставено там, заради лечебните свойства на водата. Узнавайки за това падишаха организирал извозване на водата в бъчви и кораби в Цариград.  Чистотата и омекотяващите свойства на водата са били оценени от султана и неговите приближени и тогава започнало  производството на прословутата каварненска мастика. Тя се правила в Цариград с вода от Каварненската сребърна чешма. След време и във „Винпром” Каварна се е произвеждала такава, за съжаление Каварненската мастика вече не съществува, но в музея се пазят два стари етикета от нея.

В момента мястото, където се намира Сребърната чешма е превърнато в прохладен оазис от жегата. Благодарение на ученици от помощното училище в крайморския град до чешмата е изградена беседка,която е  идеално място за събиране с приятели, почивка или релакс.