Разясниха мерките за ограничаване и недопускане на разпространението на Африканска чума по свинете в Каварна

Във връзка с констатиран първи случай на заболяването Африканска чума по свинете в землището на с.Българево, кметът на Община Каварна заедно с д-р Мария Ноева –главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДХВ-Добрич, разясниха мерките за ограничаване и недопускане разпространението на болестта.

На срещата присъстваха всички кметове и кметски наместници на селата в Общината.

Д-р Ноева заяви,че в двата почивни дни ще започне отстрела на дивите животни и ще бъдат взети проби,под надзор на инспектори от областна дирекция по безопасност на храните-Добрич.Ще бъдат взети проби и от всички отстреляни   и домашни свине без идентификационен номер.

Заболяването Африканска чума по свинете не е опасно за здравето на хората. Това е вирусно заболяване, при което вирусът се деактивира при температура над 70 градуса, но е много устойчив в замразени меса , може много дълго да се запази , за това препоръчително е от заклани свине да няма движение на продукт. Препоръчително е всички животни,които са в лично стопанство да бъдат заклани в най-кратък срок.   Собствениците на животните, които не са регистрирани, подлежат на санкции съгласно Закона за ветеринарната медицина. Санкциите започват от 500 до 1000 лева  на стопанство “ -допълни д-р Ноева.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложените рестрикции икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат сериозни  хигиенни мерки, за да не разнесат вируса.