Продължават безплатните профилактични прегледи за болестта катаракта на очите

Безплатни профилактични прегледи за болестта катаракта на очите ще се извършват на 17 ноември в крайморския град.

Катарактата е вид стареене на окото,  болестта се нарича още вътрешно перде. Свързана е с помътняване и замъгляване на зрението, тъй като лещата, която е част от вътрешността на окото с годините започва да се уплътнява, помътнява и да пропуска все по-малко светлина към очното дъно. Поради тази причина много от пациентите след 60-годишна възраст започват да се оплакват, че виждат замъглено, все едно през перде. В определен момент обикновено се стига до оперативното отстраняване на тази леща и имплантирането изкуствена  такава, която е прозрачна. По този начин пациентът отново започва да вижда ясно както преди образуването на това перде.

Целта на тези профилактични прегледи е да се отсеят лицата, които след операция на катаракта имат добри възможности да прогледнат. След което на хората, които се нуждаят от оперативна намеса, но нямат финансова възможност, ще бъдат имплантирани безплатно лещи в очна клиника в град Варна. Операциите ще се извършват под егидата на Медицински университет Варна, Общинска болница Каварна, под патронажа на кмета на община Каварна. До момента са прегледани 60 човека, от които двама 2-ма ще бъдат оперирани тази седмица във Варна, още 10 болни ще получат шанса за безплатно оперативно лечение, съобщи за Каварна днес д-р Тасков – управител на МБАЛ Каварна.

Записването става на регистратурата на болницата в Каварна, прегледите ще се извършват  в Медицинския център, на 2-рия етаж, кабинет 40.