Представят съкровището от нос Калиакра за първи път пред широката публика в „Двореца” в Балчик

Изложбата „Татарската плячка” беше официално открита днес в ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик от археолога доц. д-р Бони Петрунова, която е открила уникалната находка.

Експозицията представя откритото през 2018 година на нос Калиакра безценно татарско съкровище от сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати.

Общо 983-те оригинални предмета до сега не са били показвани в обща експозиция.

„Това е едно значително събитие – за първи път показваме пред широката публика откритието от 2018 година. Три години подред Калиакра не се уморява да ни изненадва приятно, откриваме изключително интересни и уникални артефакти. Такъв накит от нефрит, какъвто беше намерен там, не беше откриван никъде другаде, следващата година излезе тази находка, а миналата година намерихме един великолепен гроб със златен пръстен с надпис, чието представяне ще направим в Каварна през следващите седмици”, каза в приветствието си доц. д-р Бони Петрунова.

Тя допълни, че самото откритие на съкровището от Калиакра е било изключително вълнуващо.  „Откриването на тази сбирка от предмети в това малко гърне, аз самата като го измихме не повярвах, че всичко това се е събрало в него, е в резултат от многогодишни проучвания на Калиакра”, заяви тя. Доц. д-р Петрунова и нейния екип проучват нос Калиакра от 2004 година и по думите й намирането на нещо толкова скъпоценно е благодарение на упоритостта, търпението и преценката на ситуацията.  „Ние не само намерихме едно гърне с великолепни монети и златни бижута, всички тези материали разказват истории. Самата история на укриването на гърнето самите предмети разказват за края на 14 век, едно много тревожно и тежко време”, сподели Бони Петрунова.

В съкровището, открито през 2018 година във Вътрешния град на средновековната столица Калиакра, най-многобройни са монетите. Точният им брой е 895. Тази съвкупност е съставена от издания на осем държави – Османската империя, Второто Българско царство, Византия, Влахия, Молдова, Сърбия и Венеция. Най-голямо впечатление правят осемте златни венециански монети, наричани „Zecchino d’Oro“ , в свободен превод „златни пари“. Някой от тях са сечени еднократно. Те са от изключително висококачествено злато- 23,5 карата и тежат по 3,5 гр. Разчетени са дожовете Джовани Соранцо (1312- 1327), Андрея Дандоло (1342- 1354), Лауренцо Челси (1361- 1365), Марко Корнер (1365- 1368) и Андрея Контарини (1368- 1382). Само една от монетите струва над 1 милион евро.

Освен богатата и разнообразна колекция от монети, в каменната зала на „Двореца” в Балчик бяха представени и красивите накити, открити в глиненото гърне. Сред тях са катарами, обеци, копчета, пръстени и мъниста, едно, от които е изработено от злато. Изключително интересен е сребърният пръстен, чиято плочка е оформена заедно с халката. Тя е украсена в центъра с розетка, оградена в кръг. Около малкия кръг е врязана стилизирана звезда с шест лъча, която напомня знака на Соломон.

След официалното отриване на изложбата доц. д-р Бони Петрунова представи своята книга „Богатствата на Калиакра”, в която са представени всички ценности и находки в съкровището, открито преди две години на величествения каварненски нос.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец октомври ДКИ КЦ „Двореца“ в Балчик.