Почитаме паметта на Света Великомъченица Неделя

На 7 юли почитаме паметта на Света Великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.

Родена е в Мала Азия през III век, когато управлявал император Диоклетиан.

След дълги години без деца, родителите ѝ успели да я измолят с упорити молитви от Бога. Понеже дъщеричката им се родила в неделя, те я кръстили Неделя.

От ранна възраст малката Неделя се насочила към Бога и затова дала обет за целомъдрие. Понеже била изключително красива, много знатни младежи я искали за жена, но тя винаги им отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Исус Христос и е готова да умре за него.

Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка.

Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана. Но през нощта в килията се явявал Исус Христос, който напълно възстановявал поразената плът и на сутринта Неделя била като нова.

Императорът издал заповед Неделя бъде посечена с меч. Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно желание и тя поискала да се помоли на Христос за последно.

Докато се молела, предала Богу дух без да се наложи да я разсичат с меча.

Света Неделя станала великомъченица на 7 юли 289 г. През X век по време на Първото българско царство, църквата канонизирала Неделя за светица.

По време на Второто българско царство мощите на св. Неделя са пренесени в столицата Търново.

Днес празнуват всички, които носят имената Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко,  Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.