Почина Едуард Успенски, създателят на Чебурашка

На 80 години си отиде руският писател Едуард Успенски. Той беше създател на персонажите Чебурашка и Крокодила Гена и известен с книги като „Крокодилът Гена и неговите приятели“ и „Чичо Фьодор, кучето и котаракът“.

View image on TwitterТъжната вест съобщи дъщеря му Ирина, цитирана от ТАСС и БТА.

Успенски имаше злокачествено образувание. На 9 август медицински източник в Москва заяви, че писателят е загубил съзнание в дома си и му е била нужна спешна помощ.

По сценарии и произведения на Едуард Успенски са заснети над 60 анимационни филма.

Едуард Успенски е роден на 22 декември 1937 г. в Егоревск, РСФСР, СССР. Има двама братя. Като ученик му се отдава математиката и получава много награди от олимпиади. Завършва през 1961 г. инженерна специалност в Московския авиационен институт.

Още в института започва да пише фейлетони, а първата му публикация е през 1960 г. След дипломирането си в продължение на три години работи като ръководител на група във Втори Московски приборостроителен завод. Разбирайки, че тази работа не му е по сърце, той напуска работата си и започва да пише детска хумористична литература. Пробива в кариерата трудно тъй като отказват да го печатат, а Сергей Михалков и Агния Барто отказват да го приемат в Съюза на писателите.

Първите си произведения публикува заедно с Аркадий Арканов. През 1966 г. е публикуван сборникът „Четверо под одной обложкой“, където участва заедно с Григорий Горин, Феликс Камов и Аркадий Арканов. Негови стихове за деца са публикувани в „Литературная газета“ и са четени в радиопредаването „С добрым утром!“.

Получава широка известност с детските си книги „Крокодилът Гена и неговите приятели“ (1966), „Надолу по вълшебната река“ (1972), и др. В периода на 80-те и 90-те години са публикувани и известните му детски книги Каникулы в Простоквашино“, „Дядя Федор, пес и кот“, ”Колобок идет по следу“, „Разноцветная семейка“, „Красная Рука, Черная Простыня, Зеленые Пальцы“.

Става известен и като сценарист на много мултипликационни филми за деца.

През 2010 г. е удостоен с наградата „Корней Чуховски“ за цялостното си творчество за деца.

Източник: Нова