Полезен ли е кофеинът за здравето ни?

Денят започва с чаша кафе. Е, поне за любителите на ароматната напитка. Освен благоухание, кофеинът ни събужда и се чувстваме по-ведри. Той има обаче и недостатъци като може да причини треперене на ръцете, лека болка в гърдите и напрежение. При такива симптоми по-добре е да го забравим.

Кофеинът ободрява, но води и до пристрастяване

„Кофеинът стимулира нервната система“, казват от Международната организация за кафе. Той ни кара да се чувстваме по-будни, бдителни и способни да се концентрираме. Кофеинът се абсорбира бързо в кръвта, но не се натрупва в тялото, така че всички ефекти са временни. Той увеличава ефективността на аналгитиците до 40% и е често срещана съставка при лекарства против мигрена. Няколко проучвания доказват, че кофеинът може да осигури защита срещу болестта на Паркинсон, пише huffingtonpost.com. Стимулиращите ефекти на кофеина също се считат за негови недостатъци. В големи количества, може да предизвика високо кръвно налягане, нервност и повишено производство на урина и стомашна киселина. Консумирането на кофеинови напитки преди лягане може да доведе до безсъние. Ако имате сърдечни проблеми, кофеинът може да предизвиква аритмия. Прекаленото използване на продукти, съдържащи кофеин, може да доведе до зависимост.

Процес на декофеинизация

Продуктите, които обикновено съдържат кофеин, включително кафе, черен чай, шоколад и кола, се декофеинизират чрез химически процес, обяснява Международната организация за кафе. Още когато са зелени, зрънцата кафе преминават през водна или парна баня, за да се надуят. След това се изсушават, за да се отстрани влагата и се пекат. Всички декофеинизирани продукти съдържат малки количества кофеин. Този процес не засяга вкуса и не предизвиква странични ефекти. Ако сте чувствителни към ефектите на кофеина, можете да понасяте декофеинизираните продукти по-добре от кофеиновите варианти.

Изборът на кофеин или безкофеинови напитки се свежда до лични предпочитания. Кофеинът е безопасен, когато се консумира в умерени количества. Редовната консумация на кофеин не е свързана с никакви вредни последици за здравето. Зависимостта от кофеин може да бъде избегната чрез ограничаване на количеството, което консумирате ежедневно  или чрез периодични почивки от стимулиращите напитки. Хората, които са алергични към кофеина, трябва да избягват всички продукти, съдържащи го.

Източник: Агрозона