Параклисът „Св. Богородица Умножителка на хлябовете“ отбеляза своя храмов празник

Под наслов „Никой не е по-голям от хляба“ премина тържеството, посветено на храмовия празник на параклиса „Света Богородица – умножителка на хлябовете“ и на зърнопроизводителите в Каварна.

Празничният ден започна със света литургия, която отец Василий отслужи в параклиса към храма „Успение Богородично“. Десетки християни запалиха свещ и се помолиха за здраве и берекет пред иконата на Света Богородица Спорителница на житата.

Празникът продължи на площада пред църквата, където на видно място беше поставена иконата, изографисана от нашия съгражданин Атанас Атанасов преди десет години и осветена от митрополит Кирил.

Отец Василий освети десетки обредни хлябове, хлебни и сладкарски изделия, дарени за празника от зърнопроизводители, мелничари и производители на хляб.

След водосвета започна празнична програма с участието на ученици от средно училище „Стефан Караджа“, основно училище „Йордан Йовков“ и фолклорен танцов клуб „Мераклии“.

„Празнуваме на този ден от 2000 година насам, но в такъв мащаб ни се случва за първи път. На този ден изразяваме своята благодарност към Божията майка за всички блага, с които ни е дарила. Радвам се, че на поканата ни се отзоваха земеделците от общината и всички, които имат отношение към хляба. Където е хлябът, там е плодородието, там е всичко“, отбеляза отец Василий.