Отделение за долекуване иска да открие управителят на болницата

Отделение за долекуване на болни с 30 легла да се разкрие в болницата в Каварна настоява управителят на здравното заведение д-р Десислав Тасков.

В така наречените отделения за продължително лечения ще се приемат примерно болни след неврологични или кардиологични заболявания, които изискват специални грижи от член на семейството или близки хора след изписването им, обясни пред в-к „Факел“ д-р Тасков. Ако здравното министерство удовлетвори това искане, МБАЛ – Каварна ще бъде единствената болница с такова отделение и ще обслужва граждани от общините Каварна и Шабла .
На второ място настояваме да бъдат възстановени 18-те легла в неврологичното отделение, които бяха редуцирани до осем. Разбира се, държим на всяка цена да се запазят и леглата в детското и вътрешното отделение, посочи управителят на болницата. Основната ни молба обаче е увеличаване на
цената на здравните пътеки, обясни д-р Тасков.
По думите му през последните години цените на здравните услуги са се увеличили значително при непроменени лимити за здравните пътеки. Така за последните три години е била изработена и отчетена, но незаплатена от националната здравна каса дейност на стойност около 170 хил. лева. Тази надлимитна дейност на практика означава да се лекуват по-малко пациенти, категоричен е управителят на болницата в Каварна. Той добави, че този проблем не стои единствено пред каварненската болница.
По същата причина редица лечебни заведения в областни центрове са натрупали милиони дългове към здравната каса, бавят се заплати, закриват се цели отделения, защото специалистите напускат.