Отбелязваме Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово, се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус.

На 26 декември – Събор на Пресвета Богородица православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.

На този ден се чества и църковният празник на свети Йосиф, който се отбелязва като Ден на бащата, а за първи път е отбелязан през 1997 г.

Св. Йосиф, според Библията, е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. Той остава вдовец на 80 години. На него му била поверена честта на младата Мария – бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния мсисъл на думата, но той бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия – чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф отнесъл подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на св. Йосиф, денят на бащата. Бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.

Имен ден на празнуват Давид, Давидка, Йосиф, Йосифа, Дачо, Дацо, Жозеф, Жозефина.