Още положителни проби за АЧС в Добричко

15 от 25-те проби от диви прасета, взети от района на Каварна за установяване на африканска чума по свинете (АЧС), се оказват положителни.

Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич на заседание на Областния съвет по животновъдство.

Положителните проби са от диви прасета, отстреляни в ловни заграждения от 100 хектара край Каварна. Взети са материали за изследване и от големите свинекомплекси в Добричка област. Резултатите от тях са отрицателни за наличие на заболяването. Няма установени нови огнища на болестта, освен констатираното преди две седмици в горските заграждения край село Българево при диви прасета.

Епизоотичната обстановка в Добричка област беше основният фокус на форума, на който се събраха всички институции, полагащи съвместни усилия за овладяване и недопускане на заболяването АЧС. Наложените мерки са ефективни и в областта няма напрежение, коментира директорът на ОД „Земеделие” Десислава Иванова.

„При нас информационната кампания започна на по-ранен етап и не се стигна до брожение сред стопаните. Ние подпомогнахме процеса по преброяване на т.нар. задни дворове – прасета, свине-майки и подадохме информацията на Агенцията по безопасност на храните, за да се получи пълна картина и на регистрирани, и на нерегистрирани животни”, разясни още Иванова.

Така кметовете и кметските наместници са били своевременно информирани за мерките, които стопаните е трябвало да предприемат за опазване на животните си. В Каварна вече е започнало и препоръчителното колене на свинете в задните дворове.

4,5 милиона лева е сумата за справяне с болестта, съобщи на срещата д-р Боряна Станимирова от дирекция „Животновъдство” към агроминистерството.

„В Добричка област имаме едно огнище на АЧС. Отпуснати са средства за дезинфекции, засилен граничен контрол, за взимането на проби и изследването им, за опазване на генофонда на източно-балканската свиня. Отделно са предвидени по 70 лв. за обезщетяване на собствениците при превантивно клане на свине, регистрирани по закона за ветеринарно-медицинската дейност в 20-километровата зона”, уточни експертът.

Над 1000 са установените огнища на африканска чума по свинете в съседна Румъния. В 20-километровата зона попадат 14 населени места от крайморските общини Каварна и Шабла, които са близо до сухопътната граница със северната ни съседка. В буферната зона попадат още 23 селища.

Източник: fermer.bg