Огнище на Ковид-19 в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в село Българево

94 лица в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в село Българево са дали положителни проби за коронавирус. Общо настанените там са 116.

Заразени са и десет лица от персонала – 6 санитари, 2 трудотерапевти, медицинска сестра и директора на социалното заведение. Всички са поставени под карантина.

По информация на директора Зорница Белчева телесната температура при настанените в социалното заведение е овладяна. Те са изолирани и нямат контакт с останалата част от лицата в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост. Обгрижващият персонал е подсигурен със защитни облекла, маски и ръкавици. В Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е настанена първата жена от социалното заведение, повишила температура.

„Имахме домуваща, която не се чувстваше добре, беше й направен тест, който излезе положителен. Оттам нататък някои от домуващите имаха също температура и  тръгнаха нещата докато бъдат направени тестове на всички. Нямахме признаци. Бяхме изследвали от по-малко от месец. Всичко се случи за отрицателно време“, каза Зорница Белчева. Тя увери, че противоепидемичните мерки в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост са на високо ниво.