Нинова за санкциите на САЩ: Да се разкрият политическите ментори на този модел

Лидерът на БСП коментира пред журналисти актуалния въпрос за санкциите на САЩ на български граждани и фирми:

„Санкциите, наложени на физически лица и на фирми са сериозен принос за борбата с корупцията и паралелната държава в България. Актът, подписан от президента Байдън, поставя за нас три въпроса.

Първо, защо трябва САЩ и все някой друг отвън да ни казва какво да правим? Очевидно, правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да се получават отвън такива санкции.

Вторият въпрос е към Иван Гешев – на база на тези данни да започне мащабни разследвания на посечените случаи за корупция и този път да се стигне докрай.

И третото, може би най-важното, този сигнал, изпратен от САЩ, не е просто антикорупционен, той е и политически. Защото на всички е ясно, че такива обвързаности и корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция. Истинското разследване трябва да покаже онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел. Да се стигне докрай и да се разкрият политическите ментори на този модел.“

Ще подадем сигнали в Европейската прокуратура, но час по-скоро България трябва да попълни квотата си там, заяви Корнелия Нинова.

„Последните 4-5 години доста сигнали натрупахме за корупция и злоупотреби в правителството на ГЕРБ“, каза тя и подчерта, че е тревожно, че не сме попълнили квотата си там.

„Процедурата е такава, че каквито и сигнали да изпратим, трябва да минат през българите европейски прокурори там“, каза още Нинова.

„Смятаме, че Прокуратурата има предостатъчно работа, включително и вчера с нашата пресконференция за „Автомагистрали“. Ето, ние ще им дадем сигнал за болницата в Раднево. Ние ще продължаваме да внасяме своите сигнали. Ето сега и по акта, който САЩ предоставят, също имат достатъчна работа“, допълни Корнелия Нинова.

Тя допълни, че трябва да се намери начин болницата в Раднево да бъде спасена, тъй като бе обявена за приватизация, а в нея има и спешен център, който работи:

„Става въпрос за системно източване на болницата от кмет на ГЕРБ и общински съвет с мнозинство на ГЕРБ, докарването ѝ до фалит и в момента – продажбата ѝ на приближен на ГЕРБ човек за буквално жълти стотинки. В такива общини закриването и продажбата на една болница, която де факто вече е във фалит, е изключителен удар по местните хора, които няма къде да отидат да се лекуват“.

Източник: big5.bg