Най-голямата фотоволтаична електроцентрала върху покрив в България изграждат във фабрика „Савимекс“

Започна изграждането на фотоволтаична централа върху покрива на макаронена фабрика „Савимекс“ в Добрич, съобщи за Добрич онлайн Павлин Димитров – представител на фирмата-изпълнител „Пи Ви Консулт“ – София. 

Изграждането ще е на три етапа с приблизително общо инсталирана мощност при финализиране на проекта около мегават електроенергия. При приключване на дейностите това ще  бъде най-голямата такава електроцентрала върху покрив в България, посочи Димитров.

На първия етап ще бъдат инсталирани около 340-360 киловата върху покрив на фабриката, които покриват нуждите й от електроенергия в светлата част на деня. В тъмната част, когато не работи електроцентралата, ще се захранва от конвенционална енергия както досега от съществуващата електромрежа.

Предвижда се целият проект да завърши през пролетта на следващата година.

Енергията, която ще се произвежда, ще е само за нуждите на производството на фабрика „Савимекс“. Произведената електроенергия няма да се подава в съществуващата национална електрическа мрежа, ще бъде само за собствена консумация.

Изграждането на фотоволтаичната електроцентрала в „Савимекс“ ще доведе до енергийна ефективност, до намаляване на въглеродните емисии, които са факт при конвенционалното производство на електроенергия. Разходите на фирмата за електроенергия ще намалеят с 50 процента, обясни Павлин Димитров.

„Това е енергия от слънцето, възобновяем източник. Цяла Европа, цял свят се обърна към нея. За съжаление, в България много малко се работи в тази насока“, сподели представителят на „Пи Ви Консулт“. По думите му, у нас има големи рестрикции – нормативни документи от страна на администрации, на електроразпределителни предприятия, процедурите са доста тежки. Като пример Димитров посочи, че работата по трите етапа ще отнеме максимум месец, месец и половина чисто строителство, а получаването на административните документи от етап проектиране до етап строително разрешение – приблизително година.

Според Павлин Димитров, инвестицията на „Савимекс“ в изграждането на фотоволтаичната електроцентрала ще се покрие в рамките на около 5 – 7 години при тази цена на електроенергията.