На 1 август човечеството изчерпва ресурсите на Земята за 2018 и започва живот „на кредит“ от планетата

Още тази сряда, 1 август, човечеството ще е изчерпало всички ресурси, които природата може да възобнови за една година и ще живее „на кредит“ в продължение на няколко месеца, сочи проучване на неправителствената организация Global Footprint Network, цитирано от агенция France-Presse.

„1 август ще бъде денят, когато ще сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, отколкото Земята може да предостави за една година, за да се прехранваме, да имаме подслон и да се придвижваме, като въглеродните емисии ще са повече, отколкото могат да абсорбират океаните и горите“, обясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е партньор на Global Footprint Network.

В началото на 70-те години на миналия век денят, в който човечеството започва да черпи „на кредит“ от планетата се пада на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август. Изчерпването на ресурсите се е ускорило в резултат на свръхпотреблението и разхищенията, уточни Валери Грамон. Тя припомни, че около една трета от храните по света се изхвърлят.

Данните показват, че ситуацията е много различна в отделните страни. Катар и Люксембург, които са малки страни, имат много голям екологичен отпечатък, подчерта Пиер Кане от фонда за дивата природа. По думите му, ако цял свят живееше като тях, денят на изчерпване на ресурсите щеше да настъпва още около 9-19 февруари. За разлика от тях тази дата във Виетнам е 21 декември. Те живеят много по-природосъобразно.

На сайта www.overshootday.org/solutions/ са представени различни решения за преобръщане на тенденцията – преразглеждане на концепцията за градовете, борба с разхищението на храни и свръхпотребление на месо, както и ограничаване на демографското разрастване.