Местим часовниците с час назад

Red retro alarm clock on blue background with vintage filter
Тази нощ се връщаме към зимното часово време.

В 4 часа в събота срещу неделя местим стрелките с час назад.  Практиката е въведена у нас през 1979-та година, но вероятно идва нейният край, защото до първи април 2019-та България трябва да реши кое време ще избере като постоянно – лятното или зимното. Срокът беше поставен от Европейската комисия, след като мнозинството от европейските граждани се обявиха за отмяна на изуственото превъртане на стрелките.

У  нас над 17 000  души гласуваха в онлайн проучването на Министерството на енергетиката.  96% от тях –  да се премахне сезонната смяна на времето. 51% искат постоянно да е лятното часово време, а 38 процента – зимното. В същото време според изчисленията на бизнеса, губим много повече, отколкото печелим при въртенето на стрелките. Към това лекари и психолози добавят и друг аргумент- времето, което е нужно за адаптация на човешкия организъм. Смята се, че през първите дни след изкуствената промяна, физическото ни здраве е по – уязвимо – расте рискът от инфаркти и инсулти, нарушава се психическото ни равновесие, страдаме от безсъние.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Зоните в Европейския съюз

В Европейския съюз има три стандартни часови зони – западно, централно и източноевропейско време – в тази зона попада и България. Държавите – членки, които изберат като постоянно лятното часово време ще преминат автоматично към следващата часова зона – стандартно време плюс един час.  През последните часове обаче стана ясно, че Австрия, Белгия и Холандия предлагат решението да бъде отложено след 2021-ва година. Целта е да бъдат извършени допълнителни проучвания. Темата ще се обсъжда на неформална среща на министрите на транспорта от Евросъюза в понеделник.

Влаковете изчакват заради смяната

Предстоящата смяна на часовото време ще наложи промени в пътуването на жп – транспорта. Това съобщиха от БДЖ. 13 пътнически влака ще трябва да престоят на различни  гари тази нощ, за да не бъде нарушен графикът за движение.   Практиката е в момента на смяна на времето, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на  четири часа след полунощ  и да изчакат там 60 минути.  По този начин ще бъде избегнато по-ранно от обявеното им преминаване през съответните гари.

Източник: Нова