Мерки за ограничаване и недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете

Във връзка с констатирания на 31.08.2018г. първи случай в страната на заболяването Африканска чума по свинете на територията на с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с оглед ограничаване и недопускане на разпространението на болестта, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разработи следните мерки, които стриктно трябва да бъдат спазвани от собствениците на домашни свине:

1.Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти  от свинско месо.

2.Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

3.От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

4.Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

5.Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).

6.Замразеното месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична обработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекцията, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

7.В случаи на дране на заклани свине, добитите кожи на животните също са източник на заразата и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

8.Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложените рестрикции икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!