Любопитни факти за сладоледа

Сладоледът е любимо лакомство на милиарди по света. И малки и големи го обожават, особено през горещите летни месеци.

Някога създаването му е било изключително трудно, поради липсата на хладилници. За щастие, днес всички можем да се наслаждаваме по всяко време на това изкушаващо лакомство и дори да си пиготвяме сами сладолед.

Но ето някои любопитни факти за сладоледа по света:

Историята на сладоледа е по-стара, отколкото предполагаме. Първото споменаване на сладолед се открива още в древните китайски хроники отпреди 5 хил. години.

В Мексико, където всички храни сапикантни, сладоледът също се поръсва с люта чушка. Така че, ако посетите тази страна, имайте едно наум, когато решите да си купите сладолед. Може да запомните изненадата за цял живот.

Може би най-известният в света плодов сладолед е шербетът. Неговата рецепта е донесена в Европа от Китай, от известния пътешественик Марко Поло, преди повече от 700 години.

Думата „Ескимо“ означава традиционният детски кожен костюм на ескимоския народ.

Най-разпространеният сладолед в света е ваниловият. След него се нареждат шоколадовият и ягодовият.

Сладоледът е бил любимото лакомство на френския император Наполеон.

Първо място в света по производство на сладолед заемат Съединените щати.

Най-големият в света снежен човек, направен от сладолед, е бил създаден в Москва. Със своите 2 м. височина и 300 кг. тегло, той е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

Най-голямото разнообразие от сладоледи може да намерите в кафене „Coromoto“ във Венецуела. В менюто присъстват над 700 вида сладолед.

Най-скъпият в света сладолед се сервира в ресторант в Ню Йорк. Той се поръсва с люспи от истинско злато.

Източник: manager.bg