Каварна отбеляза 146 години от гибелта на Апостола на свободата

С поклонение пред паметника на Васил Левски в градския парк на Каварна бе отбелязана 146-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата.

„146 години от обесването на Васил Левски днес отново ни събира тук в Каварна пред неговия паметник. Днес е ден за поклон и благодарност! Поклон пред делото и себеотрицанието, благодарност за най-съвършения урок по родолюбие. Заветите на Апостола ни дават национално самочувствие, но те ни заклеват в чест и отговорност, в борбеност и почтеност. Преклонението ни днес показва, че нито времето нито бесилото могат да заличат неговата отдаденост пред отечеството. Неговият блян не остарява с годините. Ние днешните българи сме призвани с „наште дружни усилия“ да сбъднем идеала на Левски, заради него, заради себе си и заради нашите деца. Поклон пред паметта и делото на Апостола на българската свобода.“, каза в своето възпоменателно слово кметът на община Каварна Нина Ставрева. 

В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя се включиха Община Каварна, Общински съвет- Каварна, Исторически музей- Каварна, НЧ „Съгласие-1890“, Общинско предприятие „Чиракман“, училища, детски градини, политически партии и много граждани.

Градският парк в Каварна бе огласен от стихотворения, посветени Левски, рецитирани от ученици от СУ „Стефан Караджа“.