Художествената галерия „Христо Градечлиев” в Каварна залага на местни автори

Галерията в Каварна бележи една трудна година със сравнително по-малко събития.

През 2020 година културната институция заложи на местни автори, а традиционните пленери, които се провеждат в крайморския град през летните месеци, бяха отменени. Въпреки това Галерия „Христо Градечлиев” се радва на много туристи – млади хора предимно от България.

„Активният сезон стартира на 28 юли с изложба – живопис под наслов „Писма от морето” на местния автор Илиян Ангелов. Продължихме с Държавно първенство за настолни корабни модели, което в Каварна е традиция от 21 години, като в залите на галерията ежегодно се провежда това първенство. На 19 август открихме изложба на друг местен автор – Станимир Енчев,  с неговата изложба „Преплетени теми”. По повод Деня на пенсионера направихме една доста голяма изложба от гоблени, сътворени от сръчните ръце на възрастните жени от пенсионерските клубове в община Каварна. Определено до тук мога да кажа, че заложихме на местните автори, защото така беше по-лесно за организация и малко по-сигурно от това да каним външни гости, защото никога не се знаеше какво точно ще се случи в следващия момент“, сподели уредникът в ХГ „Христо Градечлиев“ Галя Димова.

С оглед на ситуацията, в която се намираме и мерките за недопускане разпространението на коронавируса голяма част от пленерите, които се провеждат през летните месеци в крайморския град, бяха отменени.

„В с. Камен бряг, където ежегодно се провежда пленер „Вятър море”,  няколко автори съумяха да проведат един своеобразен форум, но по принцип този пленер е със смесено участие и тази година за разлика от всяка друга, той се провежда съвместно между България и Румъния, тази година само няколко български автора успяха да дойдат. В крайна сметка авторите имат нужда от вдъхновение и чакат с нетърпение тези моменти и тези срещи с природата и морето и да обменят идеи, да комуникират помежду си и да вървят напред. Надяваме се догодина при по-добри обстоятелства да направим нещо по-мащабно и с оглед на това, че следващата година галерията в Каварна ще отбележи своята 40-годишнина“, допълни Димова.

Тази година туристите, които са посетили галерията, също са по-малко. Те са предимно българи, млади хора,  ученици и деца от местните учебни и детски заведения.

„Прави впечатление, че все повече млади хора започват да се интересуват, посещават събитията и имат интерес, това е добре. Голяма част от нашите събития са съвместни, опитваме се да съчетаем и музика и танц, различните видове изкуства и може би и това ги привлича. Тази година туристите бяха основно български, нямаше ги руските туристи, които проявяват голям интерес. Българските туристи все пак са си местни и знаят българските автори, след като са били на плажа и са се забавлявали, са имали нужда от едно разнообразие. Това, което ми прави впечатление е, че тръгвайки през една местна институция, те минават и през другите. Хората си отделят един ден, особено ако не става за плаж, тръгват и обикалят това, което са чули, видели и четат в интернет, че може да предложи Каварна“, каза още тя.

Според Галя Димова по време на социалната изолация и в момента хората са зажаднели за култура и изкуство, но по-засегнати от ситуацията са самите артисти без значение  от кой жанр са те.

„Особено художниците, те си работят в ателиетата, сред природата, но имат нужда да покажат своите творби, за да могат в известна степан да получат и обратната връзка как се възприема това, което са искали да кажат. Оглеждайки се в публиката и в очите на зрителя получават тази обратна връзка и това е своеобразния диалог между автора, зрителя и творбата“, сподели тя.

През следващата година Галерия „Христо Градечлиев” в Каварна ще отпразнува своята 40-годишнина, предвидени са по-мащабни пленери, ще бъдат поканени гости, които са участвали в първите художествени форуми в крайморския град. Публиката ще се радва и на много концерти. Всички културни събития ще спомогнат за оживлението на града и самата институция.