Фарът в Шабла отваря за посетители на 18 август

По случай 18 август, Международния ден на морските фарове, в най-стария фар по нашето Черноморие – този в Шабла, е обявен Ден на отворените врати.

Празникът ще бъде отбелязан тържествено с официална церемония, която е начален час 11 ч., а от 13 до 17 часа жителите и гостите на крайморския град могат да разгледат отблизо вековното съоръжение. От общинската администрация напомнят, че е желателно посетителите да носят документ за самоличност.

Повече за историята на фара в Шабла и как е устоял на времето ни разказва неговият дългогодишен пазач – Наньо Нанев, който е на този пост от далечната 1991 година. „Тази сграда е построена през 1765 година, след 10 години в района започват руско-турски войни до 1878 година, но когато през 1850 година  тук минават два руски и два турски изследователски кораба описват крайбрежието и тяхното посещение и маршрута, който правят следващата година излизат в Лоция на Черно море. Там се описва, че в Черно море, турското крайбрежие има четири фара, двата са на Босфора, които светят, единият е в Шабла, който въобще не свети и последният е Пендеракли. След Кримската война, когато навлизат тук французите и англичаните, френският пътешественик, на когото дължим много – Ксавие Омер дьо Ел, помества своите описания през 1852 година във френското списание Илюстрацион. От там ние черпим информация” – разказа той.

През 1855 година се създава Отоманската фарова служба, която се оглавява от Мишел Паша, това е и причината във фаровете да се вложат солидни средства, като направеното тогава фенерно функционира и до днес. До 1909 година фарът продължава да е под турско началство, независимо, че България е освободена години преди това.

„Когато обявяваме независимостта си през 1908 година, една година продължават преговорите, докато вече България си взима фаровете и през следващата, август 1909 година, фаровете по българското Черноморие се стопанисват от България. От тогава имаме един румънски период от 1920 до 1940 година, когато се стопанисва от Кралство Румъния. Румънците дават много средства за ремонт и модернизация на фаровете” – сподели още Нанев и допълни, че до  1928 година фарът е бил чисто бял, до 1934 година той е бял на черни ивици, през 1934-а година, когато е доставена и днешната фарова апаратура, се боядисва в бяло и червено.

Интересна е и историята на фараджиите в Шабла. През 1949 година службата на пазач е поета от Иван Хаджииванов, който миналата година отбеляза своя 100-годишен юбилей. Той идва на фара заедно със съпругата си и едногодишният си син Атанас.  Те са били настанени на втория етаж в една стая. Хаджииванов е пазач на фара до 31 декември 1991 година, когато предава поста на своя син Атанас, на Наньо Нанев и техния колега.

Мечтата на Нанев е в бъдеще фарът в Шабла да продължи да осветява морските води и да се превърне туристическа атракция, която да разказва миналото ни на следващите поколения.