Елена Балтаджиева: Трети март е ден свещен за българската свобода

Поздрав от кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева по случай Националния празник на България.

Във вековния календар на българската история датата Трети март 1878 година остава незаличима.

Защото Трети март е ден величествен – ден на почит, ден на преклонение, ден свещен за българската свобода.

Защото свободата, чиито корени ни правят горди българи, не се подарява… и към безсмъртието не се минава другаде, освен през оная велика смърт.

Днес, през сърцата и съзнанието на всеки един от нас, преминава истината и паметта за великите синове и дъщери на отечеството ни.

Признаваме, че България успя и оцеля в условията на най-тираничната деспотия, която историята  познава и достигна своето национално и социално освобождение.

143 години след подписването на Санстефанския мирен договор, носим в съзнанието си памет за съдбата на България. Носим вярата, че достойно заемаме мястото си на картата на Европа, не от вчера, не от днес, а от Трети март 1878 година.

Днес, 143 години от Освобождението на България, мислим с преклонение за малкия градец Каварна, вдигнал се на мъжествена защита, потънал в кърви и израснал из пепелища.

Днес, заричаме на идващите след нас да пазят, предават паметта, и да се гордеят, че живеят в героичен град – град с история, настояще и бъдеще.

Наред с нашите воини, днес отдаваме заслужена почит и пред руските воини, част от които останаха завинаги на каварненска земя.

Мемориалът на руските войни „Костница“ в Градския парк е паметен знак, който почитаме.

Ние сме наследници, които живеят в земя историческа и свободна и в нея защитаваме завещаните ни  народностен дух, роден език и родна култура.

Ние сме наследници, които градим Каварна на картата на България и Европа.

С мисъл, с памет, с дух на честолюбиви родолюбци отстояваме свободата си за годините напред.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ЕЛЕНА БАЛТАДЖИЕВА

Кмет на община Каварна