Експозицията в Пирамидата в Каварна ще представя археологическите открития от Калиакра през последните години

Нефритената тока, пръстенът убиец, диадемата на принцесата и още много артефакти с изключителна художествена стойност, които не са показвани до сега ще бъдат част от експозицията в новата сграда на Исторически музей Каварна, а именно пирамидата в центъра на града.

Стъклената конструкция ще е входът на историческия музей, той ще бъде украсен с каменни фризове, орнаменти, статуи, които да подсказват отдалеч, че именно там се намира музея. Около него ще бъдат разположени пейки, на които човек може да седне, да изпие чаша кафе и да усети духът на миналото.

Преместването на част от музея в емблематичната за крайморския град стъклена сграда се коментира още от началото на мандата на сегашното управление. „Каварна има нужда от това музеят да се върне в центъра на града, да се върне при хората, където е човекопотока и където ще бъде достъпен както за туристите, така и за гражданите”, сподели за Каварна Днес директорът на Историческия музей – Пенко Георгиев. Той изрази надеждата си ремонтните дейности по пирамидата и откриването на новата изложба да се случат до края на годината.

В експозицията ще бъдат представени интересни и значими археологически открития от последните години,като нефритената тока и  пръстенът убиец, както и такива, които досега не са показвани пред публика, поради липса на експозиционна площ.

„С подходящо разположение в пространството може да се получи интересна експозиция на три нива, която да  представя по различен и съвременен начин историята на Каварна”, заяви Пенко Георгиев.

Ще бъде направено всичко възможно да се покаже и откритото миналото лято съкровище от нос Калиакра, което в момента се съхранява в Националния исторически музей. „Оказа се, че съкровището е по-ценно, отколкото очаквахме. Пред нас стои задачата да осигурим неговото физическо опазване, което не е толкова лесно за момента. Когато успеем да осигурим подходящи условия за охрана и съхранение то ще бъде показано и пред нашата публика”, каза директорът на Исторически музей – Каварна.

Освен експозицията „Калиакра” в Пирамидата в центъра на крайморския град ще бъде направен информационен център, където хората, които идват за пръв път в Каварна ще могат да открият информация за забележителностите в района –  „Хамама”, Етнографската къща, Яйлата, нос Калиакра.

Експозициите „Чиракман”- в старата сграда на музея и „Добруджа и морето” в Хамама също ще бъдат запазени.