Единствения военен трабант в България показаха на Фестивала за ретро автомобили в с. Българево

SONY DSC
16 трабанта, 2 вартбурга и два мотоциклета MZ показаха на фестивала за ретро автомобили в китното каварненско село Българево. Присъстващите имаха възможността да разгледат и да се снимат с интересните возила. 

Организатор на събитието е немският гражданин Рейнхард Кемнитц, който е избрал прекрасното село Българево за свой нов дом.

„Здравейте, Българево, искам да поздравя всички тук и най-вече членовете на моето семейство – семейството на трабантите в Берлин, които са пропътували над 2100 км от моето родно място в моето ново родно място. Поздравявам всички наши гости, както от Германия, така и от Добрич и Каварна, притежатели на нашия най-добър приятел трабанта”, каза в приветственото си слово Рейнхард.

„За първи път правим този „Трабантфест” в нашето село, надявам се да не е за последен и да превърнем този празник в традиция”, каза кметът на Българево Георги Янев.

Той връчи на всички участници грамоти от името на Трабант клуб – Варна.

Сред най-интересните автомобили бяха няколко кабрио трабанта, легендарното жълто возило от скечовете на „Тутурутка” и единствените в България товарен трабант и военен „Кюбел”.

Сред участниците беше Гичо Гичев от Добрич, който е притежател на единствения в България регистриран товарен автомобил „Трабант”. „Аз съм сериозен любител на трабантчетата. Това си беше първоначално един стандартен автомобил, производството му е 89-а година. След време реших, че трябва да си имам едно домашно магаренце, с което да върша работа и да си правя удоволствие. Запалих се и го направих и сега, може да се каже, че сега съм огромен фен на тази марка”, разказа той.

Един от най-старите автомобили беше този на Кольо Тончев от Добрич, който преди време пропътува с него над 700 км и спечели Ретро рали „Марица”.

Беше  представен и единственият в България военен „Трабант Кюбел”, който се е ползвал в армията по границите на Източна Германия.

„Трабантът е закупен ноември 1985 година, аз съм първият му собственик. След 10-годишна експлоатация го продадох на един приятел и 30 години по-късно си го откупих обратно. Преди няколко години от „Тутурутка” проявиха интерес за участие на трабант в техните скечове и председателят на нашия клуб предложи няколко варианта и те избраха моя. В деня на снимките беше изключително забавно, това беше един от дните, в който съм се смял най-много през живота си”, разказа Веселин Павлов.

20 ретро автомобила и мотоциклета представиха в първия фестивал на трабанта в с. Българево.