Двама тийнейджъри помогнаха на огнеборците в овладяването на пожара в Каварна

Пожарът е възникнал в сухи треви край морския град, като много бързо се е разпространил на голяма територия.

Пламъците не притеснили седемнадесетгодишните младежи Станислав Христов Костадинов и Кристиян Тунджаров Демиров и те се впуснали да помагат на пожарникарите.

Двамата смели младежи са ученици в земеделската гимназия в Каварна. Станислав обича да кара колело и е член на клуба по корабомоделизъм, а неговият приятел Кристиян е балкански шампион по кикбокс.  Те забелязали, че нещо гори в близост до тях. Когато се приближили, разбрали, че има пожар, обхванал големи площи и който застрашава както къщите на хората, така и градската болница. Нито за миг не се поколебали и се втурнали да помагат.

„Чуваше се силно пукане, в първия момент си помислих, че това е силен дъжд, който идва. Качих се на покрива на нашата къща и видях пожара, реших да отида да проверя какво става. След време дойдоха и пожарникарските екипи, те влязоха навътре в огъня и овладяха ситуацията, след това с моя приятел решихме да помогнем. Не сме се включили кой знае с какво, но помогнахме с разпъването и прибирането на маркучите, обходихме терена, за да проверим за места, където може отново да се разпали” – сподели Станислав Костадинов.

„Отидохме да видим какво става и един човек се провикна, дали няма хора, които искат да помогнат. Веднага реших да помогна с каквото мога.Първо ни казаха да бутаме маркучите за водата, а после ни дадоха едни клонки, с които ако има огън да го изгасим, както и да огледаме дали има още огън” – спомня си Кристиян Демиров.

Двамата младежи се включват за първи път в подобна акция, но споделят, че не са изпитали страх, че могат да се наранят.

„Карам колело и това си е доста екстремно и опасно. Свикнал съм да не мисля да последствията така беше и този път, не съм си помислял какво може да стане ако се изгоря” – сподели Станислав и допълни, че отново би се притекъл на помощ при бедствие, но дано такова не се случва.  Негова мечта от малък е да бъде пожарникар, а сега вече е и на крачка по-близо до сбъдването й.

Екипът на Каварна днес поздравява младежите за смелостта и героичната постъпка.