Докога ще продължат дъждовете?

Днес е последният ден от дългия облачен и дъждовен цикъл. Както и в сряда, валежите ще са в следобедните часове, предимно в Централна и Западна България. На изток предстои слънчев и топъл ден. Температурите ще достигнат 30-33 градуса.

Времето по Черноморието

Черноморието ще е слънчево почти през целия ден. 27-30 градуса ще са максималните температури по крайбрежието. Водата ще е с температура 26-27 градуса и съвсем слабо вълнение.

Времето в планините

Над планините ще се заоблачи и превали в следобедните часове. Вероятни са краткотрайни валежи с гръмотевици, на отделни места – значителни по количество. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23 градуса.

Времето в районите, засегнати от свлачища

В Чепеларе се очакват по-сериозни валежи след 14:00 часа днес. В Неделино ще е предимно слънчево с повече облачност след обяд, но с малко вероятност за превалявания. В късния следобед най-много условия за силни дъждове и гръмотевични бури има в района на Разлог и Банско, където има условия за натрупване на количества около 10-15 литра на квадратен метър в рамките на час.

Времето в следващите дни

Лятото започва от петък нататък. Почти над цялата страна ще се установи слънчево време. Валежите намаляват, температурите се покачват. И така чак до следващата сряда, когато предстои кратко смущение с валежи и гръмотевици.

Внимание! Високи речни нива

Предупреждение за възможни наводнения днес има за реките и деретата, които пълнят реките Джерман, Рилска, Стара река, Потока, Дяволска и Влахинска. Опаност от поройни наводнения има и по водосбора на река Бъндерица. Високи ще са водите и по горното течение на река Стряма.

Горещата вълна в Южна Европа

В Европа всички очакват горещата вълна, която ще изпече най-южните части на континента в следващите дни. Много страни в Централна и Южна Европа издадоха предупреждения за екстремно високи температури. А за обширен район в Испания и Португалия кодът за жега е червен. През уикенда метеорологичните модели предричат рекордни горещини от 50 градуса.

Ако това се случи, ще имаме рекорд за Европа. Досега термометрите са скачали само до 48 градуса в Гърция през 1977 година, на територията на днешна Босна – 46,2 градуса през 1901 година, Италия – 47 градуса през 2007 година, Испания – 47,3 градуса през 2017 година и Португалия – 48,5 градуса през 2003 година.

Източник: Нова тв