Днес имен ден празнуват Серафим, Силвана, Огнян и Пламена

На 2 януари Православната църква почита паметта на свети Серафим Саровски и на свети Силвестър

Свети Серафим (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск, в уважавано търговско семейство.

Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: „Радост моя!“.

Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой, обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина, не си тръгвал, без да е получил благодатна помощ.

За изминалите повече от 100 години от неговата канонизация почитта към този светец все повече нараства и се разпространява. Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна.

Свети Силвестър е управлявал цели 21 години римската църква и е покръстил самия император Константин Велики.

Денят е известен в народния календар и като Караманов ден. Той е свързан с обичая Полазване. И на този ден като на Игнажден се вярва, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, добър или лош, здрав или болнав, богат или беден – такава ще е годината.

Имен ден празнуват Силва, Силвана, Силвия, Серафим, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.

Източник: slivenpress.bg