Днес е Денят на светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май православната църква почита паметта на Св. Константин и неговата майка царица Елена.

Св. Константин е бил император на Византия през IV век. Той е владетелят, който въвежда християнската религия като официална в империята. Неговата майка Елена на осемнадесетгодишна възраст е поставена начело на мисия за събиране на християнски реликви. Според легендата тя пътува до Йерусалим, където предишния император построява храм на Венера на мястото на гробницата на Исус, там Елена показва къде да започнат разкопките, довели до изкопаването на Светия Кръст и гвоздеите на разпятието. След смъртта и на двамата църквата ги канонизира за светци.

Св. Константин и Елена е един от празниците в народния календар, който съчетава почитта към християнските светци и езически поклон пред огнените божества. Свързан е с култа и преклонението пред небесната светлина. 21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии – с почитта към възраждането на природата, магическите пророчества и лечебна сила, както и огнените танци на нестинарите.

Нестинарските танци започват на свечеряване, когато се разстила жаравата. Тя е в кръг с диаметър 2 метра и 5-6 см. дебелина. Първи пристъпват в нея най-старите нестинари, които преди това я обикалят три пъти, а след това я преминават на кръст. Тогава започва истинският танц. Танцьорите танцуват с украсената икона на светите Константин и Елена в ръце, вярвайки, че светците ги покровителстват, докато са в огъня и им проправят път през него без да се изгорят.

На този ден в чест на огнените покровители се правят обредни курбани за здраве и благоденствие. Ако мъж си хареса булка на този ден, той се счита за късметлия – тя ще бъде отлична домакиня и ще го дари със синове.

В превод от гръцки името Константин означава постоянен, търпелив, а Елена – светлина, сияние.

Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадинка, Елка, Елеонора, Константина, Деница, Стоян, Светла и Траян.