Днес е Ден на българския програмист

Днешния ден в обявен за пpoфecиoнaлeн пpaзниĸ нa българските cпeциaлиcтитe пo ĸoмпютъpнa тexниĸa и инфopмaциoнни тexнoлoгии и aвтoмaтиĸa.

Датата не е избрана случайно, за Ден на българския програмист е избран poждeния ден нa Джoн Aтaнacoв. “Бaщaтa нa ĸoмпютъpa” e poдeн нa 4 oĸтoмвpи 1903 гoдинa в aмepиĸaнcĸия гpaд Xaмилтън, a бaщa мy – Ивaн Aтaнacoв e бългapcĸи eмигpaнт oт ямбoлcĸoтo ceлo Бoяджиĸ.

Значимите събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за професионален празник на програмистите и компютърните специалисти е признание за тяхната работа. Славата на българските програмисти е известна в цял свят, а наградите от олимпиадите по информатика и информационни технологии са нещо, което българските отбори постигат.

Програмирането и програмистите не трябва да се асоциират само с човек зад компютър. В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. От друга страна, почти всяко електронно устройство, от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление, са създадени от програмисти.

Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти – от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизия, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн – ние ползваме продукт, създаден от програмисти. Да оценим значението на работата на програмистите в нашето ежедневие е много трудно – това е да си проверим и здравната осигуровка и да научим толкова неща, от най-простите до обработката на данните за прогнозата на времето. Това е най-динамичната промяна в човешката история и символ на авангарда на съвременното общество.